Genel Bilgi ve Programın Amacı

Rehberlik bireyin bir bütün olarak gelişmesini ve kendini gerçekleştirmesini amaçlayan yardım hizmetidir. Bu programda, bireylerin çevreye uyumunu zorlaştıran etkenlerin ortadan kaldırılması, kendi yeteneklerini fark edip geliştirmesi, kapasite ve yeteneklerine uygun mesleklere yönelmesi, eğitimde güçlük yaşayan öğrencilerin tespiti ve yardımı konularında eğitim verilmektedir.

Aranan Kişisel Özellikler

Bu dalı seçenlerin, insanlık değerlerine kendini adayan, insanları seven, objektif, sabırlı, açık fikirli, hoşgörülü, sosyal yeteneği ve iletişim becerisi güçlü bireyler olmaları başarılı olmalarına büyük etken olur.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler

Öğretim süresi 4 yıldır. Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Yetişkin Psikolojisi, Anne–Baba Eğitimi, İletişim, Kişiler Arası İlişkiler, Bireyi Tanıma Teknikleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Özel Öğretim Yöntemleri, Davranış Bozuklukları, Ölçme ve Değerlendirme, İstatistik gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yapılmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları

Mezunlara “Rehberlik Uzmanı ve Psikolojik Danışman” unvanı verilir. Sağlık ve sosyal yardım kuruluşlarında, çocuk mahkemelerinde, yuva ve kreşlerde, resmi ve özel okullarda, dershanelerde görev alabilirler. Ayrıca rehberlik ve danışma büroları açabilirler.