Eğitim Fakültesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 4 Ekim 1967 tarihinde öğrenim süresi üç yıl olan Kız İlköğretim Okulu olarak açılmıştır. 1972-1973 öğretim yılında yeni binasına taşınmıştır. 1973 yılında çıkarılan 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun “hangi öğretim kademesinde olursa olsun, öğretmen adaylarının yükseköğrenim görmelerinin sağlanması esastır” hükmü gereğince okulun adı Eğitim Enstitüsü olarak değiştirilmiş ve öğrenim süresi ön lisans düzeyine çıkarılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurum olarak ilkokullara sınıf öğretmeni yetiştiren Erzincan Eğitim Enstitüsü, ilk mezununu 11.6.1976 tarihinde vermiştir. Erzincan Eğitim Enstitüsünün öğrenci sayısı 1977-1978 öğretim yılında 1000’e yükselmiştir. 1981-1982 öğretim yılından itibaren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sistemine göre öğrenci alınmaya başlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan Erzincan Eğitim Enstitüsü, 1982 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesine bağlanmış ve adı Erzincan Eğitim Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. Öğretmen yetiştirmenin lisans düzeyine çıkarılması ile birlikte, Erzincan Eğitim Yüksekokulunun adı 11.07.1992 tarih ve 21281 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi olarak değiştirilmiş ve öğrenim seviyesi lisans düzeyine çıkarılmıştır. Atatürk Üniversitesine bağlı olan Eğitim Fakültesi, 01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanun gereğince kurulan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesine bağlanmıştır.

2011-2012 öğretim yılı sonuna kadar şehir merkezindeki kampüsünde eğitim öğretim hizmetlerini yürüten Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü dışındaki tüm birimleri ile 17 Eylül 2012 tarihinden itibaren Yalnızbağ Yerleşkesindeki geçici hizmet binasına taşımış olup, halen bu binada çalışmalarını sürdürmüştür. Eğitim Fakültesi 2013-2014 öğretim yılının başlaması ile tüm birimleri ile birlikte Yalnızbağ Yerleşkesinde bulunan yeni binasına taşınmış ve hizmetlerini buradan yürütmeye devam etmektedir.