Hakkımızda

Tarihçe
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı 1998 yılında ilköğretim seviyesinde Fen Bilgisi Öğretmeni yetiştirmek amacıyla eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Anabilim Dalı lisans seviyesinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından hazırlanan paket programı uygulamaktadır. Anabilim Dalında 4 yıllık lisans eğitiminin yanı sıra Yüksek Lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir. Mezunlarımız MEB kadrolarının yanı sıra özel eğitim kurumlarında ve akademisyen olarak iş bulma olanaklarına sahiptirler. Anabilim Dalımızın eğitim dili Türkçedir. Programın ismi 10.11.2016 tarih 70417 sayılı yüksek öğretim kararı ile Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı olarak değiştirilmiştir. 2015’e kadar birinci ve ikinci öğretim, 2015′ den sonra ise normal öğretimden olmak üzere Fen Bilgisi Eğitim Programına 2006’den beri toplam 1521 öğretmen aday kayıt yaptırmış, 1057 öğretmen adayı ise mezun olmuştur.

Eğitim Olanakları

Anabilim dalımız Fakülte bünyesinde bulunan zengin kütüphanesinden, öğrencilerin kullanımına açık olan bilişim merkezlerinden, sportif ve kültürel etkinlikler için spor salonundan ve kültür merkezi olanaklarından yararlanabilmektedir. Ayrıca tüm sınıflarımız teknoloji sınıfıdır. Anabilim dalımızda iki adet tam donanımlı fen laboratuvarı, çok iyi düzeyde sayılabilecek STEM laboratuvarı ve uygulama alanı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda sadece anabilim dalımız değil fakültemiz öğrencilerine de farklı amaçlarda hizmet verilmektedir. Ayrıca her üç laboratuvarımızdan da MEB’e bağlı kamu ve özel okul öğrencileri de zaman zaman faydalanmaktadır.

Lisans ve Lisans Üstü Programlar ve Süreleri

Lisans Programı: 4 yıl (Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı), Yüksek Lisans: 2 – 3 yıl ve Doktora programı ise 4-7 yıl

Lisans ve Lisansüstü Programından Mezun Olabilme Koşulları

  1. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek,
  2. Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere lisans en az 240 AKTS, yüksek lisans 120 AKTS ve doktorada 240 AKTS ders almış olmak gerekmektedir.

Özülkü (Vizyon)

Ülkemizin, zamanın gereklerine uyum sağlayabilmesi ayrıca bilim ve teknolojide önder bir ülke olabilmesi için gelecek nesillerin çağdaş ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde eğitilmesinde önemli rolü olan fen öğretmenlerini yetiştirmede Türkiye`nin En İyi Kurumu olmaktır. Bu amaç doğrultusunda Anabilim Dalımız; öğretim elemanı kadrosunun alanda en iyisi olma yolunda güçlendirilmesi, diğer disiplinlerin öğretimini yürüten öğretim elemanları, iç ve dış paydaşlarımız ile işbirliğinin arttırılması, lisans ve lisansüstü düzeyde yürütülen derslerin ve tez çalışmalarının ulusal ve uluslar arası literatürdeki gelişmelerle uyum içinde olması, ulusal ve uluslar arası düzeydeki proje, makale ve araştırma çalışmalarına katılımın artarak sürekliliğin sağlanması ve yansıtıcı, eleştirel analiz sürecini sürekli hale getirerek nitelikli bir gelişim sürecinin sağlanması için çaba gösterir.

Özgörev (Misyon)

Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alabilmesi için ihtiyacı olan, İnsancıl yaklaşımı esas alan, demokratik ve etik değerlere saygılı, evrensel, ülke ve dünya sorunlarına, bilimsel ve teknolojik açıdan okuryazar, yeni nesilleri eğitecek olmanın verdiği sorumluluğun farkında, gereklerine göre kendini yenileyebilen, değişime ve gelişime açık, bilimi yaşam biçimi olarak algılayan, kendine güvenen uluslararası birikimleri izleyen ve uygulayan, akademisyen, fen ve teknoloji öğretmenleri yetiştirmek ve bu alanda öncülük yapmaktır. Ayrıca Fen ve Teknoloji alanında evrensel işbirliğini geliştirerek bu alanda ülkemizin ihtiyacı olan uzman öğreticileri yetiştirmek ve öğretim programının niteliğini ulusal ve uluslar arası gruplar, topluluklar ve araştırmacıların katkılarıyla daha ileri taşımaktır.

 

Doç. Dr. FARUK KARDAŞ

Anabilim Dalı Başkanı