Hakkımızda

Tarihçe

11.07.1992 tarih ve 21281 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi kurulmuş, bu karar doğrultusunda Türkçe Eğitimi Bölümü de açılmıştır. 01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanun gereği kurulan Erzincan Üniversitesi ile birlikte Türkçe Eğitimi Bölümü de Eğitim Fakültesinin bir bölümü olarak 2001-2002 akademik yılından itibaren eğitim ve öğretim hizmetlerini sürdürmektedir. 2016 yılında Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılandırmaları kapsamında Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü kurularak bölüm çatısı altında Ana Bilim Dalı olarak program devam ettirilmiştir. 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7141 sayılı kanunun 6.Maddesi ile Erzincan Üniversitesinin ismi “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi” şeklinde değiştirilmiştir. Ana Bilim Dalımız, hâlihazırda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde Lisans eğitimi; Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalında ise Yüksek Lisans ve Doktora eğitimleri vermektedir.

 

Öğrenci ve Öğretim Üyeleri Sayıları

Öğrenci Sayısı : 322

Öğretim Elemanı Sayısı : 14

 

Eğitim Olanakları

Ana Bilim Dalımız Üniversite bünyesinde bulunan zengin kütüphanesinden, öğrencilerin kullanımına açık olan bilişim merkezlerinden, sportif ve kültürel etkinlikler için spor salonundan ve kültür merkezi olanaklarından, Üniversitenin sunmuş olduğu çevrimiçi kütüphane veri tabanlarından yararlanabilmektedir. Ayrıca bir sınıfımızda akıllı tahta olmak üzere tüm sınıflarımızda bilgisayar destekli öğretim hizmetleri için sunu cihazları, EBYU WİFİ bağlantı olanağı, kurumsal e-posta hizmeti mevcuttur.

 

Mezunların Çalışma Alanları

Bölümden mezun olan öğrenciler, “Türkçe Öğretmeni” unvanıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okulların 5, 6, 7, 8. sınıfları ile özel etüt merkezlerinde çalışabilirler. Bunun yanında TRT gibi basın-yayın kuruluşlarında, yurt içi ve yurt dışındaki eğitim ve kültür kurumlarında, arşiv ve müzelerde, Türkoloji merkezlerinde, Türk Cumhuriyetleri ile ilgili özel ve resmî kuruluşlarda görev alabilir; ayrıca yurt içinde-dışındaki ilgili merkez ve kuruluşlarda Türk soylulara ve yabancılara Türkçe eğitimi verebilirler. Mezunlarımız, yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü programlara devam etmeyi tercih etmeleri hâlinde üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak görev alabilirler.

Araştırmacı-eğitimci bir kimlik profiliyle mezun olan öğrencilerimiz; evrensel değerlere saygılı, etkili iletişim kurabilen, sorumluluk alabilen, millî değerleri özümsemiş, Türklük bilincine sahip, Türk dili ve Türk kültürüne bağlı bireyler yetiştirmek üzere milletimize, memleketimize ve geniş alanda tüm Türk dünyasına hizmet verir.

 

Lisans ve Lisans Üstü Programlar ve Süreleri

Lisans Programı: 4 yıl

Yüksek Lisans: 2 yıl

Doktora: 4 yıl

 

Programlardan Mezun Olabilme Koşulları

  1. Lisans öğrencilerinin Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmesi,
  2. Lisansüstü öğrencilerin Erzincan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

 

Özgörev (Misyon)

Bilimsel anlayışlı, çağdaş, demokrat, üretken, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı olup çözüm üreten, değişen koşullara uyum gösterebilen, geleceğe yönelik hedefleri olan, ekip çalışması liderlik ve iletişim becerilerine sahip, iletişim ve eğitim teknolojilerini kullanabilen, farklı bilim dalları arasında ilişki kurabilen ve bilgilerini farklı alanlara uygulayabilen, kültüre ve sanata duyarlı, çeşitliliği bir zenginlik olarak algılayan, teori ile uygulamayı birleştiren, özgüveni ve hoşgörüsü olan, yaşam boyu öğrenmeyi ve kendini yenilemeyi ilke edinmiş, kendisiyle ve çevresiyle barışık, mesleğine adanmışlık duygusuna sahip, eleştirel düşünebilen ve düşüncesini uygar bir şekilde ifade edebilen; Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öğretmen yeterliliklerini (genel kültür, özel alan ve eğitme-öğretme bilgi, beceri ve alışkanlıkları) kazanmış Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir.

 

Özülkü (Vizyon)

Alanında bilimsel araştırmalar yapabilen üstün nitelikli Türkçe öğretmenleri yetiştirmek ve Türkçenin eğitimi konusunda uluslararası alanda da tercih edilen bir bölüm olmaktır.

 

Uzak Eğitim Politikası

İnsan merkezli bir eğitim anlayışıyla, bilimi ve aklı esas alarak ülkemizin değerleri ve hedefleri doğrultusunda üstün nitelikli öğretmen yetiştirmek; uluslararası ölçekte bilim ve teknoloji üreterek bölgenin ve ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak ve toplumun sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapacak ve yaptıracak bireyler kazandırmaktır. Bu sayede yetişecek insan gücünün Anadolu’ya yayılması ile üstün Türk kültür ve ahlakının “millî” olan her şeyi ile korunmasına geliştirilmesine katkı sağlamak ve bölümü Türkiye ve dünyada tercih edilebilir, üstün standartlarda bir noktaya taşımak Ana Bilim Dalımızın uzak eğitim politikasıdır. Bu politikanın temeli 11 değere dayanır:

  1. İnsana saygı
  2. Türk diline ve Türk kültürüne bağlılık
  3. Toplumun sorunlarına duyarlılık
  4. Bilimsel özgünlük ve özgürlük
  5. Adalet ve eşitlik
  6. Mükemmeli aramak
  7. Evrensellik
  8. Çevre bilinci
  9. Şeffaflık
  10. Verimlilik
  11. Katılımcılık

Prof. Dr. Turgut BAYDAR

Anabilim Dalı Başkanı