Hakkımızda

Programla İlgili Bilgiler

  1. Fransızca Öğretmenliği Anabilim Dalı
  2. Eğitim Fakültesi / Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
  3. Bölümün amacı, Fransız dili öğretimi alanında uzman, modern dil öğretim teknikleri konusunda donanımlı, bilimsel araştırmacı niteliğini kazanmış, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, çağdaş ve öngörülü, dil becerileri açısından yetkin, Fransız dili ve kültürü hakkında yetkin öğretmenler yetiştirmektir. Bu amaçla, öğretmen adaylarına yeterli Fransızca bilgisine sahip olabilecekleri, çağdaş öğretim yöntemlerinin farkında olabilecekleri Fransızca öğretimi konularında dünyada meydana gelen gelişmeleri takip edebilecekleri, eleştirel okuma ve düşünme becerilerine dönük bir eğitimin verilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında, öğretmen adayları ayrıca çeşitli yabancı diller (örneğin İngilizce, Fransızca), Türkçe dil bilgisi, Türk tarihi ve seçmeli dersler ile kapsamlı bir genel kültür birikimine sahip olacaklardır. Yeni açılacak bölümümüz için vizyonumuz mezunlarımızın uzmanlık alan bilgileriyle öğretmenlik meslek bilgilerini bütünleştiren, kendine güvenen öğretmenler yetiştirmek ve Türkiye’de mevcut Fransızca öğretmenliği programları arasında seçkin bir yer alabilmektir.
  4. Programın amacına ulaşıp ulaşmadığı konusunda esas alınacak ölçütler, eğitim-öğretim dönemlerinin sonunda yapılan bölüm ve öğretim elemanı değerlendirme anketlerinin sonuçları, öğretmen adaylarının lisans programının gerektirdiği azami sürede programı tamamlamaları, mezunlarımızın öğretmen olarak ülkemizde görev alma oranları, mezun izleme takibi ile diğer istihdam sahasındaki çalışma durumları ve istihdam edildikleri yerlerdeki memnuniyet düzeyleriyle belirlenecektir.
  5. Açılması önerilen program, yabancı dil öğretiminde teknolojik olanakların yaratıcı ve özgün bir şekilde kullanımına olanak sağlayan, yurt dışı eğitim programları ile aynı paralelde ilerleyen bir program olması hedeflenmektedir. Önerilen program günümüzde inter-disipliner çalışmaları destekler nitelikte sosyal ve akademik anlamda çağın gereksinimlerine göre kendini yenileyen, üreten, üretim sürecinin içinde yer alan ve bunun yanında akademik çalışmalar yapan bir programdır.
  6. Programdan mezun olan kişiler “Fransızca Öğretmenliği Lisans Diploması” na sahip olacaklar ve “Fransızca Öğretmeni” unvanını alacaklardır.
  7. Açılması önerilen programdan mezun olacak bireyler öncelikli olarak Fransızca Öğretmenliği alanında hizmet verebilecektir. Programdan başarı ile mezun olanlar gerek Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında gerekse özel kurumlarda Fransızca Öğretmenliği yapabilecektir. Ayrıca program mezunlarının akademik kariyere (yurt içi veya yurt dışı eğitim kurumlarında) devam etme olanağı vardır. Üniversite bünyesinde öğretim üyesi ve okutman olarak görev yapma imkânı bulunmaktadır. Öte yandan, ülke genelinde ileri derecede Fransızca dil bilgisi ve dil öğretimi bilgileri ile donanmış elemana ihtiyaç duyulan turizm sektörü, ofis yöneticiliği, danışmanlık, bankacılık, finans, televizyon, radyo yayıncılığı, bakanlıklar, bankalar, reklam, TRT ve özel medya kuruluşları, çevirmenlik ve yayınevlerinde editörlük gibi alanlarda mezunlarımız geniş iş imkânlarına sahiptirler.
  8. Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini bu yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan ve GANO’su 2,00 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Öğrenciler 8 yarıyıllık eğitim-öğretim dönemi sonunda toplam 240 AKTS’yi (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) tamamlamak suretiyle mezun olabileceklerdir.
  9. Programdan mezun olabilmek için okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması gibi formasyon derslerini almış olmak gerekir. Söz konusu stajlar için Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yapılacak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokul ve ortaöğretim kurumları belirlenecektir.