Günümüz Çocuk Edebiyatı Yazarlarından Gülsevin KIRAL Fakültemizde

Çocuk edebiyatı yazarlarımızdan Gülsevin Kıral Fakültemiz Türkçe Eğitimi ABD öğrencileriyle bir araya geldi. Söyleşide öğrencilerin sorularını cevapladı.

Yazar Kıral, söyleşide, yazmaya çocuklarına okurken heveslendiğini gündeme getirdikten sonra, çocuğu travmatize etmeyecek şekilde savaş, göç, ölüm gibi gerçeklerin de uygunca çocuk edebiyatı eserlerinde yazılabileceğini, sterilize-daima uslu çocuk kahramanların olmaması gerektiğini, hayatta iyi-kötünün (çocukça davranmak, yaşama sevinci, iyilik, sevgi, güzellik, mizah, deneyimsizliğe hayran olmak, kızlara baskı, elâlem ne der vb.) birlikte olduğunu; kitaplardaki güzel çizimin çok önemli olduğunu belirtti. Yazılan eserlerde yayın öncesi editörün olumlu katkısının olduğunu, ancak bir eğitim danışmanıyla yazmanın sıkıntılı olabileceğini örneklerle açıkladı.

Eserlerini yazarken kahramanlarının isimlerini bir şekilde etkilenmemek için tanıdıklarından seçmediğini, ancak sonradan zaman zaman değişiklikler yaptığını söyledi.

Eserlerin ırkçılığa, ötekileştirmeye yönelik olmaması gerektiği, herkesi kucaklayıcı olması gerektiği, çünkü çocuklarda bu yeteneğin olduğu, herkesi oyunlarına aldıkları üzerinde durdu.

Genç yazarlara, yazmaktan ve beğenilmemekten korkmamalarını, yüreklerinin doğrultusunda devam etmelerini, çünkü Harry Potter gibi bazı eserlerin birçok yayıncı tarafından geri çevrildiğini, fakat sonraları dünyayı sardığını; kendisinin yazarken yazdıklarının üzerinde çokça durduğunu hatırlattı.

Yazar Kıral, dünyada da bizde de teknoloji vb. çok çeldiricilerin olmasına rağmen ebeveynlerin, eğitimcilerin duyarlılığının artmasıyla çocuk edebiyatının daha da iyiye gittiğini, her şeye rağmen çocukların okuduğunu böylece çocuk kitaplarının ölmeyeceğini sözlerine ekledi.